https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-vedci-vlozili-do-ryze-lidsky-gen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Vědci vložili do rýže lidský gen

26.4.2005 09:03 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci začali do zemědělských plodin vkládat už i lidské geny, píše Geoffrey Lean v deníku Independent. Tento počin vzbudil u mnoha lidí silný odpor. Již dříve odsoudilo genetické modifikace mnoho lidí, včetně britského prince Charlese, jako hru na Boha a vytváření nepřirozených kombinací ze živoucích organismů.
 

Environmentalisté říkají, že jídlo obsahující lidské geny nebude chtít nikdo jíst, protože by to zavánělo kanibalismem. Naopak příznivci genetických modifikací tvrdí, že tento vývoj s sebou nepřináší žádné etické problémy a naopak by mohl životnímu prostředí pomoci.

První genetická modifikace tohoto druhu proběhla v Japonsku. Vědci vložili gen z lidských jater do rýže, aby rostlině umožnili zpracovat pesticidy a průmyslové chemikálie. Tento gen vyrábí enzym, nazvaný CPY2B6, který slouží k odbourávání škodlivých chemikálií v těle. Současné geneticky modifikované plodiny obsahují geny z bakterie, které je činí odolnými proti herbicidům, proto jim nevadí postřiky aplikované na pole za účelem hubení plevelu. Mnoho geneticky modifikovaných rostlin je však rezistentních jen proti jedinému herbicidu. To v praxi znamená, že tento přípravek musí být užíván stále dokola, a tak se mu plevel po čase přizpůsobí. Vědci z Národního institutu pro agrobiologické vědy v Tsukubě zjistili, že přidáním lidského genu získá rýže odolnost proti 13 různým herbicidům. Plevel by tak mohl být huben různými chemikáliemi.

Profesor Richard Meilan (Purdue University, Indiana, USA), který pracoval s podobným, ale králičím genem, řekl, že takto modifikované rostliny by mohly být užívány k odstraňování toxinů z kontaminované půdy. Jsou totiž schopné toxiny odbourávat tak účinně, že plodiny vypěstované na kontaminované půdě by bylo možno i jíst. Avšak on i ostatní vědci varují, že pokud se vnesený gen nepodaří uhlídat a dostane se do divokých druhů rýže, mohl by vzniknout zvláště zákeřný superplevel, rezistentní proti mnohým herbicidům. Profesor Meilan dodává: „Nevidím ve vnášení lidských genů do rostlin žádný etický problém,“ a domnívá se, že odpor, který mají Evropané ke geneticky modifikovaným plodinám, vyvolávají hlavně zemědělští lobbisté.

Sue Mayerová, ředitelka organizace GeneWatch UK, však řekla: „Nemyslím si, že by si někdo chtěl koupit takovou rýži. Lidé již svou nechuť k používání lidských genů vyjádřili, biotechnologický průmysl však jejich obavy stále ignoruje. To naruší jejich důvěru ještě více.“ Pete Riley, vedoucí skupiny Five Year Freeze zaměřené proti genetickým modifikacím, řekl: „Nepřekvapuje mě to. Průmysl je schopný všeho a tento vývoj zavání Frankensteinem.“

Podle článku Geoffreyho Leana v deníku The Independent ze dne 24. 4. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist