https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktualnecz-jeden-obed-jako-pet-dni-zivota-tak-vychazi-srovnani-ekostopy-cecha-a-africana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktuálně.cz: Jeden oběd jako pět dní života, tak vychází srovnání ekostopy Čecha a Afričana

30.8.2010 14:21 | PRAHA (Ecomonitor)
Poctivý oběd Čecha vyrobí stejnou ekologickou stopu, jakou vytvoří obyvatel Konga za pět dní života nebo Bulhar či Albánec za jeden den. Vyplývá to z aktuálního porovnání ekologické stopy, napsal server Aktuálně.cz. Právě jídlo se na české eko-stopě podílí výrazně, z jedné čtvrtiny.
 

Vepřo-knedlo-zelo
"Průměrný Čech projí za rok 1,3 globálních hektarů," říká Viktor Třebický z Ústavu pro ekopolitiku, který stopu pro server Aktuálně.cz vypočítal
Foto: Pavel Ševela/Wikimedia Commons

"Průměrný Čech projí za rok 1,3 globálních hektarů," říká Viktor Třebický z Ústavu pro ekopolitiku, který stopu pro server Aktuálně.cz vypočítal. Podle něj odpovídá česká potravinová eko-stopa celkové spotřebě průměrného Afričana či obyvatele států jako Vietnam nebo Uganda.

Viktor Třebický pro Aktuálně.cz spočítal, že bohatý oběd - polévka s játrovými knedlíčky, steak ze severoamerického lososa a variace zmrzlin s banánem a lesním ovocem - zanechá stopu 66 globálních metrů čtverečních. Tak velkou stopu vytvoří obyvatel Konga za pět dní svého života, a to včetně dopravy, spotřeby energií a tvorby odpadu, píše Aktuálně.cz. Ale i průměrný Bulhar potřebuje na stopu jednoho českého oběda téměř celý den a obyvatel Albánie více než den.

Za velikost ekostopy může především podíl masa. „Produkce masa má zhruba desetkrát vyšší nároky na ornou půdu, suroviny, hnojiva a energii než produkce odpovídající množství rostlinné stravy," řekl Akutálně.cz Třebický. Kdyby si tedy člověk k obědu dal jen lehké těstoviny, stopa by spadla na 3,7 globálních metrů čtverečních.

Důležitá je i vzdálenost, odkud se potraviny přivážejí. Podle Aktuálně.cz se do ČR například dováží steaky ze Spojených států, těstoviny z Itálie, kukuřice z Belgie, pstruzi z Norska nebo banány z Panamy. Konečnou velikost ekologické stopy z jídla rovněž ovlivňuje způsob průmyslového zpracování a balení, napsal server Aktuálně.cz.

Ekologická stopa názorně ukazuje, jak člověk svou spotřebou energií, produkcí odpadů nebo výrobou potravin zatěžuje planetu. Průměrný Čech spotřebovává 5,3 hektarů, tedy více než dvojnásobek dostupné globální kapacity, která představuje zhruba 2,1 globálního hektaru. Chudé státy jako je Afghánistán a Malawi spotřebují jen 0,5 globálních hektarů, naopak nejbohatší země (Spojené Arabské Emiráty a USA) dosahují průměrné spotřeby více než devět hektarů.

Podle článku Pavla Barocha „Český oběd zanechá stopu jako 5 dní života Afričana“ zveřejněného na serveru Aktuálně.cz 29. 8.2010


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist