Žravý mol v Mexiku ohrožuje úrodu opuncií
Cactoblastis cactorum. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Cactoblastis cactorum" | |
Foto: Peggy Greb/Wikipedia |
Obchod s jedlými plody opuncií, jinak nazývanými nopály, přináší Mexiku asi 150 milionů dolarů ročně. Jejich pěstováním se živí asi 10 000 zemědělců. Na trzích a v obchodech po celé zemi je prodavači hbitě zbavují trnů a vrší z nich sytě zelené kupy. Uvařené lístky jsou mazlavé a jedí se s plackami tacos nebo smíchaná s vejci.
Opuncie jsou hlavním zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Příznivci přírodní medicíny tvrdí, že opuncie snižuje cholesterol, léčí obezitu a cukrovku druhého typu a posiluje imunitní systém.
Nenasytný mol Cactoblastis cactorum pochází z Jižní Ameriky, do Austrálie ho přivezli lidé v roce 1925, aby zastavili šíření opuncie, která z jediné rostliny v roce 1839 dosáhla rozlohy 20 milionů hektarů. Za deset let mol zničili prakticky celou populaci opuncií v Queenslandu a Novém jižním Walesu, čímž znovu uvolnil zemědělcům půdu pro obdělávání.
Mol v Mexiku každopádně nemůže poškodit produkci rostlin agáve, z nichž se vyrábí tequila. Agáve vypadá jako kaktus, ale nepatří do stejné čeledi.
reklama