https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/mame-volbu-muzeme-a-nemusime-se-podilet-na-utrpeni-zvirat-nejen-o-vanocich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společnost pro zvířata: Máme volbu: můžeme a nemusíme se podílet na utrpení zvířat – nejen o Vánocích

25.11.2009
Opět se blíží čas Vánoc. Doba, kdy si lidé dávají dárky, udělají si domácí pohodu v kruhu rodiny a samozřejmě k tomu patří dobré jídlo a pití. Je to skutečně čas pohody, klidu a míru. Ovšem nikoli pro hospodářská zvířata. Ta tráví Vánoce buď na koncích svých cest – jatkách, kádích s vodou nebo ve svých „domovech“ - studených halách, osamocená (co se spřízněné duše týče), nemocná a psychicky strádající. Vždy na to pomyslím, když usedám pod rozzářený stromeček a říkám si, proč tomu tak je? Odpověď je nasnadě – finance vládnou světem na úkor etického kodexu. Každý má však volbu, zda se tohoto systému bude či nebude účastnit a podporovat ho…
 
Než začnete dělat nákup surovin na pečení cukroví pro letošní vánoce, pojďte se s námi podívat na následující informace o nosnicích (slepicích chovaných pro vejce).

Na světě je 5 000 000 000 nosnic. Ročně snesou 750 000 000 000 vajec. V České republice existují čtyři druhy velkokapacitních chovů nosnic.

Klecové chovy
Zde jsou velmi špatné podmínky pro zvířata. Slepice mohou pouze přijímat potravu, vylučovat a snášet vejce. V jedné kleci se mačká 4, 5 i více slepic najednou (na každou připadá prostor jen 550 cm2, což je méně, než papír A4). Slepice v klecích nemůžou projevit své přirozené chování – hrabání, roztahování křídel, protáhnutí se, popelení se, snášení vajec do hnízda, vytváření vztahů s ostatními, sezení na bidýlku.

Chovy v halách na podestýlce bez přístupu do výběhu
Slepice jsou chovány v obrovských halách bez klecí. Mají možnost snášet vejce do hnízda, mají k dispozici bidýlko a podestýlku. Vzhledem k velikému množství jedinců si slepice neumí vytvořit společenský žebříček a proto zde dochází k agresivnímu jednání a vzájemným útokům, které mohou končit hodně tragicky (kanibalismus). Aby se tomuto chování předešlo, provádí se v některých případech tzv. kauterizace – uštípnutí špičky zobáku žhavým ostřím. Zobák je ale jedna z nejcitlivějších částí těla slepice a zároveň nejdůležitější průzkumný a manipulační orgán.

Volné chovy
Slepice zde mají možnost pohybu ve venkovním výběhu každý den. Mají možnost snášet vejce do hnízda, k dispozici je bidýlko a podestýlka. Maximálně je 12 slepic na m2 uvnitř v hale. V České republice zatím bohužel nejsou tyto chovy zavedeny. Vhodnou alternativou jsou však drobné domácí chovy slepic soukromých osob, např. na vesnicích.

Bio chovy
Z hlediska welfare je samozřejmě nejpříznivější. Slepice mají možnost pohybu ve venkovním výběhu každý den (prostor 2,5 m2 na slepici). Mají možnost snášet vejce do hnízda, k dispozici je bidýlko a podestýlka. Maximálně 12 slepic na m2 uvnitř v hale, menší počet jedinců v jednom hejnu. Dostávají kvalitní krmení z ekologického zemědělství (bez umělých hnojiv a pesticidů).

Bohužel naprostá většina vajec v českých obchodech pochází z klecových chovů, kde jsou náklady na „výrobu“ velmi nízké, protože slepici neposkytují kromě krmení a pití nic, co potřebuje k dobrému životu. Za nízkou cenu tedy platí slepice svým strádáním. Chov nosnic v halách považujeme za alternativu o málo lepší než klece. Nejlepší volbou by tedy bylo konzumaci vajec vyloučit nebo alespoň zminimalizovat. Pro toho, kdo na vejcích ve svém jídelníčku trvá, je tedy ideální zakoupit bio vejce nebo vejce z domácích chovů. Bio vejce jsou samozřejmě dražší nežli vejce z chovů klecových (kde souhlasem s tak nízkou cenou nepřímo souhlasíme s podmínkami, ve kterých slepice žijí). Nicméně, pokud se rozhodneme pro bio vejce, tak podpoříme producenty, kteří se snaží utrpení slepic odstranit a zároveň dáváme zprávu producentům vajec z chovů klecových, že nesouhlasíme s tím, jak slepice při tomto způsobu chovu trpí. Zvažme tedy, kam jdou naše peníze. Není to jen o jednoduché transakci nákup a prodej. Za touto transakcí se ukrývá mnoho dalších souvislostí a je na nás, abychom se s nimi seznámili a mohli je ovlivňovat. Krásným obrázkem, že se v této oblasti přeci jen trochu zbavujeme lhostejnosti je akce Dobré vejce a akce Společnosti pro zvířata Zkuste si klec.

Dobré vejce
Toto ocenění, které uděluje CWF (nejvýznamnější mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat), může dostat každá firma či zásobující společnost, která nabízí pouze vejce z neklecových chovů. Celkem již bylo oceněno 170 významných společností. Ze zahraničních výherců můžeme uvést např. Microsoft, Marks and Spencer, apod..Z tuzemských Biopekárna Zemanka a Country Life s.r.o.

Ředitel oddělení potravinářské výroby Compassion in World Farming Steve McIvor k tomu říká:
„Množství a rozmanitost letošních výherců jasně ukazuje, že evropský potravinářský průmysl bere tuto záležitost vážně. Máme tu firmy ze všech koutů Evropy a ze všech sektorů potravinářského průmyslu, které přecházejí na neklecová vejce, a to včetně cateringových služeb, které zásobují státní úřady, nemocnice a univerzity. Reagují nepochybně na to, co podle jejich názoru chtějí evropští spotřebitelé, a dělají to, co je nejlepší pro budoucnost jejich podnikání.“

Zkuste si klec
Akce Společnosti pro zvířata v rámci kampaně Slepice ven z klecí, kde si mohli zájemci vyzkoušet, jaký je to pocit být zavřený v kleci.
Z umělců a dalších osobností toto úsilí podpořili např. paní Marta Kubišová s dcerou, paní Květa Fialová, režisérka Monika Elšíková, pan Zdeněk Srstka, Josef Dvořák, Václav Vydra s paní Janou Bouškovou, prof. Bedřich Moldan, Anna K., bratři Ebenové a další. Fotografie a názory osobností naleznete na www.spolecnostprozvirata.cz, odkaz: Kampaň „Slepice z klece ven“ podporují umělci a další osobnosti.


Jak tedy poznáme, odkud která vejce pochází? Podívejme se níže:
Značení původu vajec (první číslo kódu na vejci)
0 – ekologický chov
1 – volný chov
2 – halový chov
3 – klecový chov

A závěrem stručné shrnutí:
Co může udělat každý pro zlepšení života nosnic?
- nakupovat biopotraviny (slušné zacházení se zvířaty je zde podmínkou k obdržení bio certifikátu)
- pokud nemáme k dispozici bio vejce, vybírat spíše vejce z halových, nežli klecových chovů
- využívat malé soukromé chovy nosnic (venkovské chovy)
- snížit spotřebu masa a vajec
- zajímat se o alternativní způsoby stravování


Vánoční recepty bez vajec:

Mrkvové kuličky

250 g mrkve
250 g tmavého cukru
1 menší citrón
kokosová moučka

Očištěnou mrkev nastrouháme do kastrolku, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme na hustější hmotu. Necháme ji vychladnou a přimícháme citrónovou šťávu. Hmotu rozdělíme na menší kousky, ze kterých formujeme v kokosové moučce kuličky. Hotové položíme do papírových košíčků.


Vločkové sušenky

2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek vody
½ hrnku nesířených hrozinek nebo sušeného ovoce
½ hrnku slunečnicových semínek
½ hrnku sekaných oříšků nebo kokosu
2 lžíce oleje (za studena lisovaného)
špetka soli

Vše smícháme a necháme zvlhnout. Po 1 hodině tvoříme vlhkýma rukama placičky. Klademe je na olejem vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 minut. Nenecháme příliš vysušit, aby nebyly tvrdé.


Vánočka

200 g celozrnné mouky nejlépe špaldové
150 g hladké mouky
30 g sójové mouky
5 ml oleje
50 g cukru
300 ml sójového mléka
15 g kvasnic
50 g sekaných ořechů
Rozinky, sůl, muškátový oříšek.

Rozinky namočíme předem. Připravíme kvásek ve vlažném mléce s cukrem, až nabude, smícháme s ostatními surovinami, vytvoříme těsto, rozinky ke konci. Necháme na teplém místě vykynout. Vytvoříme 3 části, vyválíme válečky a upleteme. Vánočku vložíme na vymazaný plech nebo s pečícím papírem, potřeme olejem nebo mlékem, posypeme ořechy a upečeme ve vyhřáté troubě.


Bramborový salát s řepou

Brambory
Červená řepa
Jablko
Tofunéza (sojanéza)
Sůl

Brambory a řepu uvaříme a nakrájíme na kostičky. Přidáme nakrájené jablko, vmícháme tofunézu a osolíme.


Další recepty naleznete: www.spolecnostprozvirata.cz, odkaz: Recepty – pečeme, vaříme bez vajec.


Zdroje:
Informační materiály Společnosti pro zvířata
www.thegoodeggawards.com




Společnost pro zvířata – Z.O. ČSOP
Michelská 5, 140 00 Praha 4
IČO 65 40 17 60
Tel.: 222 511 494, 603 851 334
s.pro.zvirata@ecn.cz, www.spolecnostprozvirata.cz










reklama

 
Společnost pro zvířata
www.spolecnostprozvirata.cz
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist